Puppy Talk – op bezoek bij de fokker: poedelpuppy’s


Dogify, Lifestyle / donderdag, november 15th, 2018

In onze miniserie Puppy Talk gaan we langs bij verschillende fokkers die op dit moment een nestje puppy’s hebben. De fokkers die wij hiervoor uitgezocht hebben fokken namens de regels van de Raad van Beheer, de ouders van de puppy’s zijn getest op (erfelijke) aandoeningen en de pups hebben een stamboom.

Wanneer ik aanklop op het raam snap ik dat een bel niet nodig is. Corrina doet open en twee mooie, grote poedels komen ons begroeten. Wat me meteen opvalt is dat ze niet opspringen of erg druk zijn van enthousiasme. Ze komen nieuwsgierig op vier poten even wat aandacht halen. Wanneer ik de woonkamer inloop zie ik de puppyren in de hoek staan. Zeven schattige puppy’s van vier weken oud, met de derde Grote Poedel ernaast die de kleintjes in bescherming neemt. En verrassend genoeg is dit niet de moeder, maar de 11 jaar oude tante die zelfs melk geeft voor de pups! Corrina fokt met haar moeder onder de naam Dizzybell’s. Zelf heeft Corrina drie grote poedels rondlopen waarvan twee zwarte en één witte dame, die ook de moeder is van dit gemengde nest van 5 zwarte en 2 witte pups. Met de honden aan onze voeten beginnen we  ons gesprek met Corrina.

Welke eigenschappen zou jij toeschrijven aan de poedel? Ze zijn vrolijk, werkwillig en zeer intelligent. Dit maakt ze niet alleen geschikt als familiehond maar ook voor mensen die graag willen werken met hun hond. Wat veel mensen wellicht niet weten is dat door de leergierigheid van de poedels, ze ook uitermate geschikt zijn als hulphond. Zelf fokken wij ook af en toe een hond voor de Gaus Geleidehondenschool, zodat deze hond hulphond kan worden. Wat wel een vereiste is om een goede relatie op te bouwen met je poedel, is dat je stevig in je schoenen staat. Consequent zijn! Doordat ze zo intelligent zijn kunnen ze dit ook op een verkeerde manier gebruiken om het baasje te manipuleren. Zeker omdat ze er zo lief en schattig uitzien is het van belang dat de baas dit gedrag tijdig signaleert en corrigeert.
Zijn er rasgebonden gebreken die veel voorkomend zijn in dit ras? Hoe houd je hier rekening mee? Eigenlijk niet, want erfelijke aandoeningen worden zo veel mogelijk voorkomen door beide honden vooraf te testen zodat dit kan worden uitgesloten en beperkt. Al onze honden waarmee wij fokken worden vanzelfsprekend getest. Wat we wel af en toe zien bij de poedels is de ziekte van Addison. Dit is een auto-immuun ziekte waarbij de afweercellen zich op het lichaam zelf richt, in plaats van op vreemde indringers en waarbij de bijnieren ernstig worden aangetast. De ziekte is goed te behandelen, maar niet te genezen. Dit komt doordat de ziekte vaak pas zichtbaar is wanneer 85 tot 90 procent van de bijnieren al is verdwenen. Het is een aandoening die voor kan komen bij alle rassen, echter komt het bij een aantal honden vaker voor, waaronder de labradoodle, Portugese waterhonden, Cairn Terrier, Cocker Spaniel en dus ook poedels.

Waar let je vooral op wanneer mensen komen kijken voor een pup uit jouw nest? De reactie van zowel de mensen naar de pups en de volwassen honden die hier rondlopen als andersom. Ook vind ik het belangrijk dat wanneer de mensen een voorkeur hebben voor een bepaalde pup, deze pup qua karakter ook in de gezinssituatie past. Een stel zonder kinderen is natuurlijk anders dan een gezin met kinderen dat een pup wil aanschaffen. Bij een gezin met twee drukke kinderen plaats ik liever geen drukke pup. In het verleden heb ik eens mensen gehad die in eerste instantie voor een drukke pup kozen voor hun drukke gezin. Deze mensen heb ik geadviseerd toch voor het zusje te kiezen dat wat rustiger was. Dit bleek een gouden combinatie. Een mismatch kan natuurlijk altijd voorkomen; het is dan onze verantwoordelijkheid als fokker het hondje terug te nemen en in een beter passende thuissituatie te plaatsen.
Als je deze verantwoordelijkheid zo voelt, zeg je het dan ook wanneer iemand een puppy komt aanschaffen die in jouw ogen minder geschikt is? Dat vind ik wel lastiger maar ik ben niet zo zakelijk ingesteld. Het gaat mij niet alleen maar om geld verdienen dus ik zou wel degelijk geneigd zijn dit uit te spreken. De match tussen mens en puppy vind ik het belangrijkste. Ik heb er dus ook moeite mee wanneer er mensen komen die enkel vragen stellen over geld en geen interesse tonen in de pup.
Wat zijn volgens jou nou typische dingen die vaak vergeten worden maar mensen wél rekening mee zouden moeten houden bij de aanschaf van een pup? Het kost héél veel tijd om een pup goed op te voeden! Ook zijn er natuur de kosten van aanschaf, maar ook de kosten van alle benodigdheden zoals voer, verzorgingsartikelen en andere spulletjes voor de hond. Deze kosten kunnen ongemerkt toch oplopen en daarom dient daar rekening mee gehouden te worden. Specifiek voor de poedel wil ik daar nog aan toevoegen dat het laten wennen van je pup aan kammen erg belangrijk is! De vachtverzorging van de poedel heeft extra aandacht nodig en moet minimaal één keer in de 6 weken gewassen worden en daarna worden ontdaan van klitten. Ook moet de poedel regelmatig worden getrimd.
Welke 3 dingen zijn volgens jou het belangrijkste in de opvoeding van een pup? Het klinkt afgezaagd, maar dat is toch echt gewoon: rust, reinheid en regelmaat. De puppy’s vinden het erg fijn om een vast ritme te hebben en je ziet dat ze hierdoor ook snel dingen leren, zoals buiten hun behoefte doen. Ook is consequent zijn zeer belangrijk.

Waar is de liefde voor het fokken van dit ras begonnen? De eerste honden van mijn moeder waren Duitse herders, later hebben we ook Welsh corgi’s gehad. Maar mijn moeder had een voorliefde voor poedels en kocht haar eerste poedel toen ik dertien jaar oud was. Door haar ben ik besmet geraakt met het poedelvirus.
Hoe ben je gekomen op het fokken van poedels? Dat is mijn moeders schuld, haha. Zij is begonnen met fokken, het zijn ook haar teven en ik fok namens mijn moeder onder haar naam. De honden wonen bij mij in huis, daarom zijn het ook ‘mijn’ honden. Zij heeft er in principe alles over te zeggen en helpt mij bij de voeding en verzorging van de pups en moederhond. Ik vind het ook gewoon heel erg leuk om te doen. Het is een hobby die van mijn moeder naar mij is overgeheveld.
Heeft het fokken van honden veel invloed op jouw dagelijkse leven? Ik heb een flexibel werkrooster waarin ik kan schuiven, zodat ik genoeg thuis ben. De eerste drie weken na de bevalling hang ik vooral boven het nest omdat het zo verschrikkelijk leuk is om naar te kijken. Maar veel houdt het werkt dan niet in, want de eerste twee weken zien of horen de pups nog niets. Vanaf een week of 4, zo oud als de pups nu zijn, begint het echte werk. Ze gaan lopen, beginnen hun behoeftes aan te geven waaronder ook de behoefte om een plasje of poepje te moeten doen. Dit is bij jonge puppy’s heel erg vaak, dus een groot gedeelte van de dag ben ik daarmee  bezig. Ze slapen uiteraard ook nog veel, maar dat houden ze overdag zo’n 2 á 3 uur vol en dan moeten ze weer naar buiten.
Wat is de mooiste ervaring tot nu toe in je leven als fokker? Zonder twijfel het moment waarop Dragana (de moederhond die te zien is in de video)  geboren werd. Deze hond kwam als enkeling zonder broers of zussen ter wereld met behulp van een keizersnede. Mijn moeder gaf nog aan: ‘Alles is goed, als het maar wel een zwarte reu is’. Wat bleek het te zijn: een witte teef! Toch hebben we geen seconde getwijfeld aan deze prachtige moederhond. Het was een magisch moment.

Ben jij ook van plan om een puppy aan te schaffen? Dan heb je hier alvast 3 do’s en don’ts:

Do’s

 1. Ga voor aanschaf eerst een keer kennismaken met de fokker en de pups!
 2. Bedenk van te voren wat je graag zou willen weten en stel deze vragen aan de fokker!
 3. Vraag naar de ouders van de pups. Zijn ze aanwezig? Zijn de ouders getest op erfelijke afwijkingen? Wat is het karakter van de ouders? De eigenschappen van de ouders kunnen veel zeggen over jouw toekomstige hond.

Don’ts

 1. Koop geen hond zonder je te verdiepen in het ras. Kiezen voor een bepaald ras neemt vaak ras kenmerkende eigenschappen met zich mee, zorg dat je hiervan op de hoogte bent!
 2. Koop geen hond waarvan je de broertjes en zusjes niet kan zien en waarvan de moeder niet aanwezig is. Dit zou kunnen betekenen dat de hond uit het buitenland is geïmporteerd en het hondje misschien zelf te vroeg is weggehaald bij de moeder.
 3. Is het erg vies waar de puppy’s verblijven? Zitten de puppy’s hun hele puppytijd in een schuur? Dit kan veel invloed hebben op de gezondheid en de socialisatie van jouw pup!  Misschien is het beter om op zoek te gaan naar een ander adresje!

Voor meer tips en informatie kun je naar de website LICG.nl. Het LICG heeft ook een speciale puppy-checklist die je mee kan nemen op jouw puppybezoek zodat je geen belangrijke vragen vergeet!

 1. Hallo Mila en Danielle gefeliciteerd met de lancering van jullie Hippe Honden site! Superleuk mooie plaatjes vlot vertederend jullie gaan vast veel hondenvriendenvolgers krijgen! Aan de bananenkoekjes ben ik nog niet toegekomen maar het filmpje bij de poedelfokster is erg geslaagd toch?!! Ik zeg… ga zo doorrr! Groetjes Agnes

 2. Hoi Mila en Daniëlle,
  Jullie hebben er iets heel leuks van gemaakt. Heel veel succes met wat jullie nog gaan doen.
  Groetjes, Corrina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.