Je eigen hondenmeeting organiseren!


Dogify / donderdag, april 4th, 2019

Lees je liever de blog, lees dan verder onder de video! Kijk je liever de video? Of heb je geen tips nodig maar wil je wel graag zien hoe mijn wandeling verliep; klik dan hieronder op de video:

Nu heb ik met mijn twee honden en een vriend die graag meegaat op avontuur weinig te klagen. Ik hoef mij nooit alleen te voelen, maar toch vind ik het leuk om soms een wandeling te organiseren voor een grotere groep mensen. Er is niets leuker om met andere mensen gezellig en ongegeneerd te kletsen over HONDEN. Een mooie wandeling met herkenbare verhalen en nieuwe vriendschappen, dat wil jij toch ook? Nu hoef je niet te wachten tot er ergens bij jou in de buurt een meeting voorbijkomt… Organiseer er gewoon zelf een! Ik heb onlangs een poedelwandeling georganiseerd. Voor iedereen die nog niet wist dat ik poedel-fan ben: ja écht, in alle kleuren, maten en kapsels (Otis & Yuna zijn ook poedels). Ik geef jullie in deze blog graag wat tips over hoe jullie zelf een hondenmeeting kunnen organiseren. Dit doe ik aan de hand van 8 vragen die je voor jezelf moet kunnen beantwoorden.

  1. Voor wie wil je het organiseren?

Door je te richten op een specifieke doelgroep bereik je sneller mensen die zich aangesproken voelen. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling voor een bepaald ras of speciaal voor honden die uit het buitenland zijn geadopteerd. Ook kan het leuk zijn een meeting te organiseren in de hondenspeeltuin voor alle honden uit een wijk, stad of dorp. Het maakt niet uit wat je verzint, als er maar anderen zijn die kunnen denken: ‘Hé dat is voor mij bedoeld, daar moet ik heen!’.

  1. Met wie ga je het organiseren?

Iets organiseren kost vaak meer tijd dan je van tevoren in gedachte had. Ken je niet toevallig iemand met wie je de meeting zou kunnen organiseren? Samen is het maar de helft van het werk! Ook is het bij een wandeling fijn als er vooraan de groep iemand loopt die de route kent, en achteraan de groep iemand die kan reageren als er onverwachte dingen gebeuren of vragen kan beantwoorden. Natuurlijk is het ook fijn om met iemand samen te organiseren die denkt aan de dingen die jij nét even vergeten was.

  1. Wat wil je gaan doen?

Een wandeling organiseren is een voor de hand liggende keuze maar er is veel meer mogelijk! Misschien kun je een hondenspeeltuin afhuren voor een gezellig middag? Ook kun je een grote picknick houden op het open grasveld in het park, een zaaltje afhuren voor een lunch of een drankje gaan drinken met een groepje in dat ene leuke café! Gebruik je fantasie en kies voor iets waar jijzelf het meeste zin in hebt.

  1. Waar wil je afspreken?

Bij het kiezen van een locatie moet je aan best veel dingen denken. Allereerst is het belangrijk jezelf af te vragen op hoeveel mensen je ongeveer rekent en of daar genoeg plek voor is. Ook moet de locatie goed bereikbaar zijn en in te voeren in de navigatie, anders raken mensen de weg kwijt. Is er genoeg parkeerplaats voor iedereen? En zit de plek die jij in gedachte hebt wel te wachten op (veel) honden? Informeer jezelf goed van tevoren om niet mensen te moeten teleurstellen.

  1. Wanneer gaat het plaatsvinden?

De datum prik je het liefst zo ver mogelijk van tevoren zodat mensen die dag vrij kunnen houden in hun agenda. De voorkeur gaat meestal uit naar het weekend, waarin zondag voor de meeste mensen de meest geschikte dag is. Iets om in gedachte te houden is dat iedereen op zondag graag erop uit gaat met de hond, en het in wandelgebieden dus ook de drukste dag van de week kan zijn. Wanneer je iets wilt afhuren is dit natuurlijk ook afhankelijk van de beschikbaarheid van de locatie. Als je ver van tevoren begint met plannen heb je de meeste keuzevrijheid.

  1. Hoeveel mag het gaan kosten?

Een wandeling hoeft niets te kosten, dus dit is een laagdrempelige keuze. Wil je na afloop wat gaan drinken? Neem je dit zelf mee, of wil je ergens zitten? Sommige locaties willen van tevoren een aanbetaling wanneer ze plek vrij moeten houden voor een grotere groep. Een locatie helemaal afhuren kost sowieso geld. Zorg dus dat je een budget hebt als je grote plannen hebt. Mensen vinden het vaak lastig om van tevoren geld over te maken naar een onbekend persoon en laten het ook afhangen van het laatste moment of ze wel of niet gaan. Je kunt kiezen voor een systeem waar mensen van tevoren een ‘kaartje’ moeten kopen, maar je kunt er dus ook voor kiezen om mensen ter plekke te laten betalen. Zorg wel dat je de kosten van tevoren goed aangeeft en dat mensen er niet onverwachts achter komen dat ze moeten betalen voor je meeting.

  1. Hoe maak je reclame?

Om van je meeting een succes te maken moet je natuurlijk wel genoeg mensen bereiken. Je kunt dit op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is gewoon op internet! Je kunt een evenement aanmaken op Facebook en deze delen in een Facebookgroep die zich richt op jouw doelgroep. Zelf heb ik bijvoorbeeld de ‘Poedel-love’ groep gebruikt; hierin zitten veel actieve leden met liefde voor het ras, die graag een stukje rijden om met een wandeling mee te kunnen doen. Ook bestaat er een speciale app voor je telefoon: ‘doggydating’. Op deze app kun je een wandeling aanmaken en kan iedereen die de app ook heeft zich aanmelden. Mensen vinden je daar veelal op locatie, dus wanneer je iets organiseert voor een specifieke plek is dit een goede keuze. Instagram kun je ook gewoon gebruiken om reclame te maken! Tegenwoordig zitten heel veel baasjes met hun hond op Instagram. Zoek op een hashtag om de mensen te vinden die je wilt bereiken en stuur ze gewoon een berichtje! Ook kan het helpen om een groter account te vragen informatie over je meeting te delen via een post of verhaal. En natuurlijk heb je ook nog the old-fashioned way; vraag de lokale dierenwinkel of je een briefje bij hen mag ophangen en leg wat reclame neer bij de hondenschool.

  1. Wat moet ik verder nog voorbereiden?

Zorg dat je van tevoren de wandeling hebt uitgestippeld en loop de route een keer zodat je weet hoe lang het ongeveer duurt. Hou er rekening mee dat een wandeling met een groep altijd langer duurt dan wanneer je de wandeling alleen loopt. Als je een wandeling wilt organiseren die voor iedereen toegankelijk is, zorg er dan voor dat de wandeling niet te veel stijgen en dalen is en dat het niet té lang duurt, tenzij dit natuurlijk je doelgroep is. Geef dan van tevoren goed aan dat het sportieve wandeling is. Organiseer je een meeting op locatie, zorg dan dat je de plek al hebt bezocht en hebt gecheckt of het ‘hond-proof’ is. Zorg dat de deelnemers jou kunnen bereiken wanneer ze bijvoorbeeld de locatie niet kunnen vinden of andere vragen hebben. Ben als eerste op je meeting zodat je mensen kunt ontvangen en ze weten dat ze op de juiste plek zijn. Ten slotte is het erg leuk als er iemand bij is die foto’s kan/wil maken! Aanwezigen vinden het leuk om na afloop foto’s te ontvangen en je kunt deze foto’s ook goed gebruiken ter promotie van een volgende meeting.

Als je deze vragen voor jezelf kan beantwoorden en uitvoeren ben jij klaar voor je eigen hondenmeeting! Heel veel plezier, en geniet van alle honden en nieuwe vrienden. Vergeet je ons niet te laten weten hoe het was? Ik zal jullie ook even vertellen hoe mijn eigen poedelwandeling verliep!

Zelf heb ik samen met een poedeleigenaar uit de buurt een wandeling georganiseerd op het Rozendaalse veld voor poedelliefhebbers. Op ons Facebookevent stonden ongeveer 15 mensen op aanwezig. Mijn ervaring is echter dat dit vaak weinig zegt: mensen beslissen pas op het laatste moment of ze het weer goed genoeg vinden en of ze er zin in hebben. Uiteindelijk schat ik dat er zo tussen de 30 en 40 poedels waren en dus nog veel meer baasjes. Deze opkomst was echt super! Er waren poedels in alle kleuren, vormen en maten aanwezig. Er liepen zelfs mensen mee die zelf geen poedel meer hadden maar zo graag wilden kijken. Het leukste vind ik dat poedeleigenaren echt van alle leeftijden zijn en dat je dit leeftijdsverschil compleet vergeet wanneer je samen praat over je honden. We hadden ook het geluk dat er iemand mee was die graag foto’s maakte en veel heeft vastgelegd. Nogmaals bedankt Monique, echt super!

De locatie bleek voor mensen die niet bekend zijn in het gebied toch lastig te vinden. Het is uiteindelijk goed gekomen maar dit was zeker een puntje. In eerste instantie hadden we een locatie afgehuurd met catering voor een gezamenlijke lunch na afloop van de wandeling. Hier moesten mensen van tevoren geld voor overmaken, maar door te weinig animo hebben we dit moeten afgelasten. Op de wandellocatie was verder geen horecagelegenheid en na afloop kon er dus niet gezamenlijk iets gedronken worden. Dit vonden mensen toch jammer, zeker als ze van ver kwamen. Deze punten neem ik natuurlijk gewoon mee naar een volgende wandeling, want wat is het leuk om dit te organiseren! Ik heb echt een super middag gehad.

Hopelijk heb ik jullie aangestoken met mijn enthousiasme en beginnen jullie allemaal wild met het organiseren van hondenmeetings door heel Nederland! Heb je nog vragen? Stel ze vooral hieronder of via Instagram of Facebook. Heel benieuwd wat jullie allemaal bedenken!

Liefs,
Mila

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.