JE HOND IS WEG EN KOMT NOOIT MEER TERUG: Hoe troost je iemand bij het overlijden van een hond?


Dogify / maandag, april 8th, 2019

Je hond is dood en komt nooit meer terug. Hoeveel mensen ook tegen je praten, de stilte in huis blijft en gaat voorlopig ook niet weg. Rouw is in geen enkele situatie met elkaar te vergelijken en er is werkelijk niks wat iemand ooit tegen je kan zeggen om het verdriet als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Doordat iedereen het verlies van zijn/haar hond anders ervaart lijkt het kiezen van de juiste woorden om iemand te steunen onmogelijk. Toch is het mij met behulp van tientallen hondenliefhebbers gelukt een samenvatting te maken van dingen die je beter wel én niet kunt doen.

Een foto uit de oude doos: Samen met mijn overleden hondje Binkie.

Allereerst zal ik je zeggen wat je niet moet doen: Generaliseren. Het verliezen van een huisdier wordt door iedereen anders ervaren en is in geen enkele situatie is hetzelfde. Je eigen rouwproces vergelijken met dat van een ander en op basis van deze vergelijking een oordeel geven over een ander is fout. Zo heb je mensen die opmerkingen maken als: “Oh en dan is het nog een hond, moet je nagaan hoe het is om een kind te verliezen” of “Gelukkig is hij heel oud geworden”. Natuurlijk kan jouw kijk op het verliezen van een kind anders zijn dan het verliezen van een hond en is daarbij de leeftijd en de manier waarop het dier komt te overlijden misschien van belang, maar dat is nou net het punt: Het gaat niet om jou!

Wat je wel kunt doen is jouw eigen gevoel/ervaring gebruiken om je in te leven in een ander. Simpelweg laten weten dat je er voor iemand bent kan al voldoende zijn. Luister naar wat de ander te zeggen heeft en speel in op zijn/haar behoefte aan troost; De een is graag op zichzelf en heeft behoefte aan rust de ander bevindt zich liever gezelschap en heeft behoefte aan wat afleiding.

Er zijn een aantal dingen die je actief kunt ondernemen om je vriend/vriendin te steunen tijdens het rouwproces. Zo zou je bijvoorbeeld een kaartje kunnen sturen, hem/haar uit kunnen nodigen voor een (bos-)wandeling of vragen of het oké is als je een keer langskomt om bij te praten. Je aanwezigheid en oprechte interesse kan soms al voor voldoende zijn. Het zorgt voor afleiding en geeft iemand de mogelijkheid om over de situatie te praten. Tot slot kun je aanbieden een keer wat praktische zaken uit handen te nemen (door bijvoorbeeld een keer op te passen of een maaltijd voor te bereiden) waarmee je iemand even de tijd en ruimte geeft een moment voor zichzelf te creëren.

De moraal van mijn verhaal is dat wanneer je een luisterend oor biedt en er onvoorwaardelijk voor iemand probeert te zijn, je eigenlijk nooit echt iets fout kunt doen. Als je het moeilijk vindt om de juiste woorden te kiezen is het soms ook oké om even samen stil te zijn; Jullie weten tenslotte allebei dat jouw troostende woorden nooit al het verdriet weg zullen nemen.

Lieve Bink, je zult voor altijd mijn kleine broertje zijn! Ik mis je en ik hou van je. <3

Liefs,
Danielle

 1. Wat een handige blog, ik ben ook zo bang voor het overlijden van mijn hondje, haar een keer moeten missen, ik heb haar van kleins af en blugh.. het gaat nu ook slechter met haar en t doet me zoveel pijn. Ik probeer zo min mogelijk te denken aan hoe dit alles misschien kan aflopen <3

 2. Ik ben helemaal kapot van verdriet.
  Het is nu twee weken geleden dat we onze 4 jarige grote lieve hond Tyson hebben laten inslapen,hij was erg ziek.
  Iedere dag huil ik vol ongeloof dat hij er niet meer is.
  T doet zo ontzettend veel pijn,niet uit te leggen.
  T was zo’ n lieverd.
  Ik ben echt bang dat ik t niet kan verwerken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.