HELP! HET KLIKT NIET


Dogify / vrijdag, oktober 4th, 2019

Vorige week zat ik samen met Mila en Litt te werken in een sfeervolle koffietent in Den Bosch. Ik voelde me goed, had lekker gegeten en terwijl ik genoot van mijn heerlijke koffie en gezellige collega realiseerde ik mij wat me die dag zo ontzettend gelukkig maakte: Ik ben gek op mijn puppy en hij geloof ik ook op mij! Dat moment zette mij vervolgens aan het denken… Wat nou als het niet had geklikt? Wat kun je doen om de band tussen jou en je hond te verbeteren?

Allereerst is het goed om voor jezelf eens na te denken hoe het komt dat jullie constant botsen. Is het specifiek gedrag waar jij je continu aan stoort, of is het een bepaald vriendschappelijk gevoel wat ontbreekt? 

 

GEDRAG

Je zult merken dat veelal het ontbreken van een “klik” voortkomt uit bepaald gedrag dat jij vertoont en je hond niet zint óf net andersom en dit is handig: Gedrag kun je namelijk veranderen. Een gedragsdeskundige is hierbij een goede investering. Wel is het fijn om vooraf  zo goed mogelijk voor jezelf te bedenken wat deze professional precies voor jou kan betekenen. Dit begint bij het opstellen van een concrete hulpvraag. Voorbeelden hiervan zijn: Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond beter gehoorzaamt tijdens het uitlaten? Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn hond niet meer in huis poept/plast? Hoe leer ik mijn hond om alleen thuis te blijven? Waarom maakt mijn hond constant dingen kapot? Samen met een professional kun je vervolgens doelgericht aan de slag om het antwoord te vinden op de hulpvraag.

 

GEVOEL

Het ontbreken van een klik is iets wat je regelmatig tegenkomt in relaties tussen mensen. Zo kan iedereen wel een buurman, familielid of collega bedenken die je minder aardig vindt. Toch doe je je best om (misschien noodgedwongen) samen door een deur te kunnen. Net zoals bij mensen zul je merken dat een positieve en open houding ten opzichte van het dier bijdraagt aan het verbeteren van jullie relatie. Een goede tip hiervoor is om na te denken wat jullie gemeen hebben met elkaar.

Herhaaldelijk iets ondernemen wat jullie beiden leuk vinden gaat er vervolgens voor zorgen dat jij je hond gaat associëren met iets wat jij leuk vindt en andersom! Vinden jullie het beiden fantastisch om te zwemmen? Zoek samen een hondenstrand op! Hebben jullie beiden een hekel aan warm weer? Doe eens gek en ga de deur uit als het stortregent! Het maakt niet zo zeer uit wat je doet, als je maar iets doet wat jullie beiden leuk vinden. Key is om niet te blijven hangen in wat er allemaal niet goed gaat en te focussen op wat jullie verbindt. Een positieve ervaring draagt bij aan het vertrouwen. Realiseer je daarnaast dat een jonge hond veel moet leren en voor de ene hond is dit een langer proces dan bij de ander. Door niet te veel te focussen op de dingen die een hond niet kan, maar vooral te kijken naar wat de hond wel al voor je betekent kan je wellicht met een frissere, meer positieve blik naar je hond kijken en ook dit komt weer ten goede van jullie “klik”.

 

HERPLAATSEN

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je na jaren hard werken nog steeds geen klik hebt met je stabiele volwassen hond. Praat hier dan vooral over want je bent echt niet de enige. Als een gedragstherapeut en gezamenlijke uitdagingen zoals samen speuren of trainen niets bijdragen aan jullie “klik” dan is herplaatsing een mogelijke optie om te overwegen en niet iets waar jij je voor hoeft te schamen. Indien je overweegt tot herplaatsing over te gaan zul jij je moeten realiseren dat dit een vrij onomkeerbare keuze is en je er écht goed over na moet denken of het daadwerkelijk dé oplossing voor jou en je hond zal zijn. Wat betreft herplaatsing kun je ook altijd een gedragstherapeut hierover contacteren.

TIJD ZAL HET LEREN

Het opbouwen van een sterke band kost heel veel tijd en moeite, zeker als jullie een enigszins moeizame start gemaakt hebben. Probeer jezelf te herinneren aan het feit dat jullie samen werken aan iets moois op de lange termijn. Het werk dat je er in stopt, de tijd die je er voor vrij maakt en alle stappen die jullie zetten moet je zien als bouwstenen van een goede fundering waar je oneindig aan blijft bouwen en jaren mee vooruit kunt! 

 

Liefs,

Danielle

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.